top of page

Медіаогляд банківського сектору в Україні за лютий 2021 року

Пропонуємо вашій увазі медіа-аналіз банківського сектору в Україні за лютий 2021 року, виконаний за допомогою системи медіа-моніторингу та контент-аналізу Semantrum.


Більшість лютневих сюжетів пов’язано з «Приватбанком» – 4 сюжети. Найбільш медійно-активними є банки з державною часткою. До середини місяця не було великої кількості сенсаційних новин, проте з 24-го лютого зросла кількість публікацій, які стосуються «Приватбанку». Імовірно, це пов’язано з увагою ЗМІ до теми суду над Яценком – колишнім топ-менеджером «Приватбанку». Що стосується контексту згадок про «Приватбанк» – на його репутацію в більшій мірі впливають судові процеси навколо колишніх власників, ніж банківська діяльність. Далі докладніше.


БАНКИ


Згідно даних мінфіну за 1 січня 2021 року, в Україні налічується 74 банки, тому для свого аналізу ми обрали у кожній групі по 3 банки, що є найпопулярнішими у ЗМІ.


Банки з державною часткою:


  • Приватбанк – 11 071

  • Ощадбанк – 3 593

  • Укрексімбанк – 1 286


Банки іноземних банківських груп:


  • Райффайзен Банк Аваль – 866

  • OTP Bank – 663

  • Креді Агріколь Банк – 432


Банки з приватним капіталом:


  • ПУМБ – 762

  • Банк Південний – 204

  • Акордбанк – 138


Звідси, ТОП-5 найбільш згадуваних у лютому банків України:


  • Приватбанк

  • Ощадбанк

  • Укрексімбанк

  • Райффайзен Банк Аваль

  • ПУМБ


На графіку продемонстровано динаміку повідомлень про кожен із ТОП-5 банків.


Динаміка, повідомлень/день




ТЕМИ


ТОП-5 сюжетів про події у банківському сегменті, про які писали у лютому профільні ЗМІ:


1. Державний «Приватбанк» замовив послуги у рекрутингової фірми з офісом у Москві

Після закінчення 23-го січня трирічного контракту з колишнім головою «Приватбанку» Петром Крумханзлом, наглядова рада вирішила його не продовжувати через відсутність прогресивних змін у банку за його правління. Наглядова рада винайняла рекрутингову компанію «Egon Zehnder» (68 офісів в 40 країнах, але немає ні офісу, ні представництва в Україні) для пошуку кандидата, щоб провести конкурс в закритому режимі, коли рекрутер сам відбирає кандидатів. «Закритий» конкурс був неминучим після скандалу в «Ощадбанку», тому в наглядовій раді не знають навіть попередній список кандидатів – вони побачать список кандидатів, лише коли рекрутер підготує його і відправить їм офіційно. У «Приватбанку» вважають, що закон не порушили. Дата завершення конкурсу невідома.

2. Венедіктова прокоментувала блокування справи «Приватбанку»

Зі слів генеральної прокурорки Ірини Венедиктової, офіс генерального прокурора не блокує вручення підозр і розслідування кримінального провадження за фактами можливих збитків «Приватбанку», а також має повне порозуміння з Національним антикорупційним бюро та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою і вважає за необхідне проведення експертизи, яка повинна встановити розмір збитку.

3. Суд залишив без руху позов Боголюбова щодо повернення йому акцій «Приватбанку»

4. Суд відмовив екс-власнику «Приватбанку» Геннадію Боголюбову у витребуванні 33,25% акцій фінустанови, що належали йому до націоналізації через те, що позов був поданий з порушенням процесуальних вимог (у позовній заяві відсутні необхідні реквізити).

«Укрексімбанк» показав рекордний збиток за 2020 рік

5. За заявою голови правління банку Євгена Мецгера, збиток державного «Укрексімбанку» за підсумками 2020 року досяг 5,6 млрд грн. за рахунок видатків банку в сумі 4,3 млрд грн. на покриття очікуваних втрат від кредитного ризику непрацюючих активів минулих років, чистий операційний дохід склав близько 2 млрд грн. «Укрексімбанк» – найбільш збитковий банк в Україні, тому 23-го вересня 2020 року КМУ вирішив докапіталізувати «Укрексімбанк» на 6,8 млрд грн. шляхом випуску ОВДП. У жовтні «Укрексімбанк» списав проблемних кредитів на суму 16,6 млрд грн., і станом на листопад мав проблемну заборгованість понад 70 млрд грн.

6. Справу «Приватбанку» можуть «злити» за відпрацьованою схемою – ЦПК

Директор НАБУ Артем Ситник допускає передачу справи до Печерського суду, де може бути ухвалене рішення передати справу щодо розкрадань грошей екс-власниками «Приватбанку» від НАБУ до іншого органу. Тобто Печерський суд може незаконно зобов'язати забрати справу у НАБУ, Офіс генпрокурора – виконати незаконне рішення, хоча КПК прямо забороняє передавати справи НАБУ.


ТОНАЛЬНІСТЬ


Розподіл за тональністю публікацій про ТОП-5 банків наведено на графіку, де різними кольорами позначено:


  • Позитивні – зеленим

  • Нейтральні – блакитним

  • Негативні – червоним

Розподіл повідомлень за тональністю, %



ДЖЕРЕЛА


Про кожен банк із ТОП-5 пишуть джерела, які входять до складу великих медіахолдингів. У рамках цього аналізу оцінюється характер поведінки ЗМІ. Тональність публікацій відповідає позитивному, негативному враженню чи нейтральній оцінці подій, які пов’язані з кожним із п’яти банків.



Тональність публікацій про «Приватбанк» за медіахолдингами, шт


«Приватбанк» є найбільшим банком України. Якщо брати до уваги контекст поданих повідомлень (характер подій, про які повідомляється), то позитивна тональність публікацій щодо «Приватбанку» присутня в повідомленнях «UMH Group», «Медіа Холдингу Вести Україна», «Медіа групи Україна», «Inter Media Group», «StarLight Media», «Медіахолдингу "Новини"», а лідером позитивних оцінок серед великих медіахолдингів є «UMH Group» (13 згадок). Негативна тональність наявна в публікаціях усіх, взятих до аналізу, великих медіахолдингів, проте найбільше негативних оцінок – у публікаціях «Телерадіокомпанії Люкс» (57 згадок). Зважаючи на те, що ЗМІ повинні надавати об'єктивну інформацію, на основі якої користувачі змогли б отримати реальну картину події, скласти власне враження, найбільша кількість повідомлень носить нейтральний характер. Серед усіх представлених ЗМІ найбільш нейтральними у тональності публікацій були «1+1 Media» (127 згадок), що, ймовірно, пов’язано із характером аналізованих подій та наявності опосередкованого зв’язку власників медіахолдингу та «Приватбанку».



Кількість згадок про «Приватбанк» у джерелах, шт


Усі ЗМІ, що аналізують фінансовий ринок, уважно слідкують за подіями, що пов’язані з «Приватбанком». Найбільша кількість згадок про нього – у «ТСН.ua» (135 згадок), «Телеканалі новин "24"» (113 згадок) та «Gazeta.ua» (110 згадок).



Розмір джерел, які пишуть про «Приватбанк», %


Про «Приватбанк» пишуть ЗМІ різного розміру. Найбільше, майже порівну, ним цікавляться дуже великі (49,4%) та великі (38,5%) джерела, а найменше – середнього розміру (12,1%).



Тональність публікацій про «Ощадбанк» за медіахолдингами, шт


«Ощадбанк» – це один із найстарших банків України, що має міцні позиції у роздрібному кредитуванні та комісійних продуктах, зберігає позиції у сегментах корпоративного бізнесу та мікро-, малому і середньому бізнесі, зменшуючи частку державних підприємств. Із цих даних випливає, що позитивна тональність публікацій щодо «Ощадбанку» присутня у повідомленнях трьох медіахолдингів: «UMH Group», «Inter Media Group» та «StarLight Media», з яких найбільше похвали «Ощадбанк» отримав від «Inter Media Group» (6 згадок). Негативна тональність наявна у публікаціях «UMH Group» (1 згадка), «Медіа Холдингу Вести Україна» (3 згадки), «Видавничого дому Нова інформація» (2 згадки) та «Медіахолдингу "Новини"» (1 згадка). Велика частина публікацій має нейтральну тональність. Тобто чотири холдинги із десяти не надають ані негативної, ані позитивної оцінки подіям, у яких згадується Ощадбанк. Серед таких медіахолдингів: «Медіа холдинг Обозреватель» (22 згадки), «1+1 Media», «Телерадіокомпанія Люкс» – по 16 згадок та «Медіа група Україна» (10 згадок).



Кількість згадок про «Ощадбанк» у джерелах, шт


Серед різноманітних українських джерел найбільше про «Ощадбанк» писали «Український Бізнес Ресурс», «Обозреватель» та «Українські новини» – майже порівну, по 22-23 публікації. Друге місце посів «Телеканал новин "24"» (16 згадок), а третє – «Аргументы и факты Украина» і «Корреспондент.net» - по 13 згадок.



Розмір джерел, які пишуть про «Ощадбанк», %


Найбільше про «Ощадбанк» пишуть великі ЗМІ (38,7%), проте розрив у відсотках невеликий, адже дуже великі (34,9%) та середні (26,3%) ЗМІ цікавляться «Ощадбанком» приблизно однаково.



Тональність публікацій про «Укрексімбанк» за медіахолдингами, шт


Згідно даних на графіку, позитивна тональність публікацій стосовно «Укрексімбанку» присутня у двох медіахолдингів: «Inter Media Group» (2 згадки) та «Медіа група Україна» (1 згадка). Негативна тональність наявна у публікаціях «UMH Group», «Медіа Холдингу Вести Україна» - по 4 згадки, «Видавничого дому Нова інформація» (2 згадки) та «StarLight Media» (1 згадка). Два холдинги із восьми надають інформацію щодо подій, пов’язаних із «Укрексімбанком», у нейтральній тональності. Це медіахолдинги «Телерадіокомпанія Люкс» (12 згадок) та «Медіа холдинг Обозреватель» (10 згадок).



Кількість згадок про «Укрексімбанк» у джерелах, шт


«Укрексімбанк» – державний банк для корпоративних клієнтів, орієнтований на фінансування експортно-імпортних операцій із частковою присутністю у роздрібному секторі. Подіями, пов’язаними із «Укрексімбанком» найбільше цікавляться такі джерела, як «Українські новини», «Телеканал новин "24"» та «Український Бізнес Ресурс» – 13, 12 та 11 згадок відповідно.



Розмір джерел, які пишуть про «Укрексімбанк», %


Найбільше про «Укрексімбанк» пишуть великі ЗМІ (41,2%), але дуже великі (36,5%) та середні (22,4%) ЗМІ також цікавляться ним на досить високому, приблизно тому ж самому рівні.


Тональність публікацій про «Райффайзен Банк Аваль» за медіа-холдингами, шт



Із графіків зрозуміло, що з позитивного боку події, пов’язані з «Райффайзен Банк Аваль», висвітлюють медіахолдинги: «UMH Group» (2 згадки), «Медіа Холдингу Вести Україна» (1 згадка), «StarLight Media» (1 згадка), «Inter Media Group» (2 згадки). Публікації у негативній тональності для «Райффайзен Банк Аваль» – відсутні. Два холдинги із восьми надають інформацію про «Райффайзен Банк Аваль», яка є повністю нейтральною за тональністю. Це медіахолдинги «Телерадіокомпанія Люкс» (6 згадок) та «Медіа група Україна» (5 згадок).


Кількість згадок про «Райффайзен Банк Аваль» у джерелах, шт



«Райффайзен Банк Аваль» є найбільшим українським банком з іноземним капіталом. Про нього найбільше пишуть такі джерела, як «Деньги.ua» (7 згадок), «Телеканал новин "24"» (6 згадок), а також «Український Бізнес Ресурс» і «Сегодня.ua» – 4 згадки порівну.


Розмір джерел, які пишуть про «Райффайзен Банк Аваль», %



Найбільше про «Райффайзен Банк Аваль» пишуть дуже великі ЗМІ (38,9%), проте ним так само цікавляться дуже великі та середні ЗМІ – 30,6% порівну.


Тональність публікацій про «ПУМБ» за медіа-холдингами, шт



На графіку наочно видно, що позитивна тональність публікацій, у яких згадується «ПУМБ», присутня у медіахолдингів «UMH Group» (1 згадка), «StarLight Media» (2 згадка), «Медіа холдингу Обозреватель» (1 згадка). Негативна тональність наявна тільки у публікаціях «Медіа холдингу Обозреватель» (1 згадка). Публікації більшості медіахолдингів (6 із 9) є абсолютно нейтральними.


Кількість згадок про «ПУМБ» у джерелах, шт



«ПУМБ» є найбільшим українським банком із приватним капіталом, а його діяльність зосереджена на комерційних, роздрібних та інвестиційно-банківських операціях. Про нього найбільше пишуть такі джерела, як «Телеканал новин "24"» (6 згадок), «Деньги.ua», «Український Бізнес Ресурс» і «Сегодня.ua» – по 5 згадок порівну, а також «ТСН.ua», «Українські Новини» – порівну по 4 згадки.


Розмір джерел, які пишуть про «ПУМБ», %



Найбільше про «ПУМБ» пишуть великі ЗМІ (37,8%), а також дуже великі та середні ЗМІ – 31,1% порівну.


НЕГАТИВ


ТОП-5 повідомлень у негативній тональності:


Затримання фігуранта справи «Приватбанку» – 414 схожих згадок

Пошуки нового керівництва для «Приватбанку» – 170 схожих згадок

Заперечення генпрокуроркою блокування справи «Приватбанку» – 131 схожих згадок

Проблеми та збитки «Укрексімбанку» – 110 схожих згадок

Обговорення Україною та МВФ створення фінансового суду – 40 схожих згадок


Поза ТОП-5, найбільше у негативному світлі вирізнився «Ощадбанк» – 51 схожа згадка, а найменше у негативні ситуації потрапляв «Банк Південний» – 1 згадка.


Аналітику було підготовлено в системі медіа-моніторингу та контент-аналізу «Semantrum».


Ви можете безкоштовно перевірити медіапортрет Вашої компанії, бренду чи особи за посиланням: https://promo.semantrum.net/uk/media-test-uk/


bottom of page