top of page

Січневий рейтинг сайтів за дотриманням журналістських стандартів

ГО "Інститут масової інформації" за підтримки "Інтерньюз-Нетворк" у січні 2020 року провів аналіз 17 онлайн-медіа щодо дотримання журналістських стандартів. Вперше сайти "Український тиждень", Укрінформ, liga.net, "Дзеркало тижня" та "Українська правда" разом посіли перше місце в рейтингу:



98% матеріалів на вищезазначених ресурсах не містили порушень професійних стандартів журналістики.


Друге місце за рівнем дотримання професійних стандартів уперше посів "Цензор", на якому 94% матеріалів не містили порушень. Третє місце – сайт РБК-Україна.


Водночас гіршими сайтами за рівнем дотримання професійних стандартів стали "Страна" (лише 60% матеріалів без порушень) та "Знай.юа", де тільки 14% матеріалів написано без порушень (тобто переважна більшість матеріалів на цьому порталі не має стосунку до професійної журналістики).


Як показало дослідження ІМІ, в українських онлайн-медіа найчастіше порушується професійний журналістський стандарт відокремлення фактів від коментарів. У середньому цей стандарт було дотримано в 90% матеріалів.


На другому місці – порушення стандарту достовірності (його було дотримано в 92,5% загальної кількості матеріалів), і найкраще дотримуються в онлайн-медіа стандарту балансу – в 94,5% загальної кількості матеріалів.


Моніторинговий аналіз проводився в січні 2020 року в 17 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ (десять найрейтинговіших та сім ЗМІ, що підписали меморандум Медіаруху за дотримання професійних стандартів): obozrevatel.com, segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, 112.ua, znaj.ua rbc.ua, unian.com, gordonua.com, nv.ua (М), liga.net (М), ukrinform.ua (М), zn.ua (М), censor.net.ua (М), tyzhden.ua (М), interfax.com.ua (М). Загальна вибірка становила 850 матеріалів – по 50 матеріалів, узятих підряд одночасно з кожного сайту, який було охоплено моніторингом.



Важливо: у системі Semantrum можна скористатися фільтром "ТОП ЗМІ з дотримання журналістських стандартів", і у Вашій стрічці публікацій залишаться лише статті з сайтів, які набрали більше 80% рейтингу, описаного вище. 

bottom of page