top of page

Медіаогляд служб доставок їжі в Україні за березень-квітень 2021 року

Пандемія COVID-19 впливає на різні сфери бізнесу по-різному: окремі підприємства вразливих галузей (туризм, пасажирські перевезення, сфера громадського харчування, креативна індустрія) знаходяться на межі остаточного припинення діяльності, а окремі, що запровадили цифрові трансформації та перейшли в онлайн, зростають, розширюючи кількість клієнтів та сервісів. Служби доставки їжі, що створили власні мобільні додатки для зручності користувачів/ок, продемонстрували суттєве зростання у 2020 році за кількістю користувачів/ок  та онлайн-замовлень.


Пропонуємо вашій увазі медіа-аналіз ЗМІ по службах доставок їжі в Україні за березень-квітень 2021 року, виконаний за допомогою системи медіа-моніторингу та контент-аналізу Semantrum.


СЛУЖБИ ДОСТАВКИ ЇЖІ


Для аналізу ми обрали 3 служби доставки їжі, що є найпопулярнішими у ЗМІ:


Glovo – 1 252

Rocket – 185

Bolt Food – 84


На кільцевій діаграмі зображено відсоткове співвідношення публікацій про «Glovo», «Rocket» та «Bolt Food», що демонструє беззаперечне лідерство «Glovo».



Частка тем, %


Наступний графік демонструє щоденну динаміку повідомлень у ЗМІ про обрані нами служби доставки їжі за березень-квітень 2021 року.



Динаміка, повідомлень/день


Нижче почергово наводимо піки активності ЗМІ – у які дні було найбільше повідомлень про кожну з трьох компаній.



Динаміка за ЗМІ, повідомлень/день (Glovo)


Із графіку видно, що найбільше повідомлень про службу доставки їжі «Glovo» було 9 квітня – 107. ТОП-темою цього дня була ДТП у Львові, у якій автомобіль насмерть збив кур’єрку «Glovo». У той самий час про компанію «Rocket» згадували в 1 повідомленні, а про «Bolt Food» – не згадували жодного разу.



Динаміка за ЗМІ, повідомлень/день (Rocket)


Даний графік показує, що найбільше про службу доставки їжі «Rocket» згадували 15 квітня – 21 повідомлення. Найбільше обговорювали тему початку роботи у Нідерландах українського сервісу доставки їжі «Rocket». Про компанію «Glovo» в цей день також згадували у 21 повідомленні, а про «Bolt Food» – не згадували жодного разу.



Динаміка за ЗМІ, повідомлень/день (Bolt Food)


За наведеним графіком, про службу доставки їжі «Bolt Food» ЗМІ найбільше писали 29 березня – 17 повідомлень. У кінці березня ТОП-темою серед сюжетів про «Bolt Food» став запуск послуги самовивозу замовлень та розширення зони доставки у Києві. Цього ж дня про компанію «Glovo» згадували у 27 повідомленнях, а про «Rocket» – у 4 повідомленнях.


ТЕМИ


ТОП-5 сюжетів про події, що пов’язані зі службами доставки їжі, про які писали у березні-квітні ТОП-ЗМІ:


Glovo залучив 450 млн євро інвестицій від інвестиційних фондів Lugard Road Capital і Luxor Capital Group, Delivery Hero, Drake Enterprises і GP Bullhound для розширення своєї присутності на 20 ринках, де сервіс доставки їжі вже працює

8 квітня у Львові на вулиці В. Стуса водій авто BMW X5 насмерть збив кур’єрку «Glovo», що керувала скутером

Сервіс доставки їжі «Glovo» почав співпрацювати із мережею супермаркетів «АТБ», яка є найбільшою в Україні. (Додаткова інформація: станом на квітень 2021 року «АТБ» налічує 1 225 магазинів). У деяких магазинах частка продажу за допомогою «Glovo» становить 10%

Служба доставки їжі «Rocket» розширюється, і тепер працює також у Білій Церкві

14 березня відбулася погоня патрульної поліції за кур’єром «Rocket» у Києві на Дніпровській набережній. Чи затримано правопорушника – не відомо


Із ТОП-5 сюжетів за березень-квітень зрозуміло, що більшість із них пов’язано з лідером ринку «Glovo» (частка в 75-80%) – 3 сюжети. Інші 2 стосуються сервісу «Rocket», що є найближчим конкурентом «Glovo». Переважно сюжети стосуються прогресу та розвитку обох служб доставки їжі.


Довідково: ринок доставки в Україні за оцінками «Glovo» показав зростання у 6-7 разів в 2020 році у порівнянні з 2019, а обсяги доставки з торговельних мереж зросли в за цей період у 15-18 разів.


ТОНАЛЬНІСТЬ


Розподіл за тональністю публікацій у ЗМІ про служби доставки їжі наведено на графіках, де різними кольорами позначено:


  • Позитивні – зеленим

  • Нейтральні – блакитним

  • Негативні – червоним



Розподіл повідомлень за тональністю, %


У ЗМІ найбільше позитивних публікацій було про «Rocket» – 7,6%, на другому місці «Bolt Food» – 2,4%, а на третьому місці «Glovo» – 1,7%. Найбільше негативу стосувалося «Bolt Food» – 8,3%, друге місце посів «Rocket» – 4,9%, а на останньому місці «Glovo» – 2,5%.


ДЖЕРЕЛА


Про кожну службу доставки їжі пишуть джерела різних розмірів. У рамках цього аналізу оцінюється характер поведінки ЗМІ та сфокусованість на кожній службі доставки їжі. Тональність публікацій відповідає позитивному, негативному враженню чи нейтральній оцінці подій, які пов’язані з обраними службами доставки їжі.



Розмір джерел, які пишуть про «Glovo», %


Кільце поділене майже порівну, та все ж найбільше про «Glovo» пишуть маленькі джерела (32,8%), а найменше – дуже великі (15%).



Тональність публікацій про «Glovo» за медіахолдингами, шт


На основі цих даних можна зробити висновок, що у статтях, які повністю були присвячені сервісу «Glovo», він отримав похвалу лише від ГК «ЛІГА» (1 згадка), а у негативному світлі його згадувала тільки «Телерадіокомпанія Люкс» (1 згадка). Решта публікацій носить нейтральний характер, а медіахолдинги «1+1 Media» та «Медіа холдинг Обозреватель» не надають йому ані позитивної, ані негативної оцінки, а лише нейтральну – по 2 згадки.



Розмір джерел, які пишуть про «Rocket», %


Про «Rocket» пишуть ЗМІ різного розміру. Найбільше ним цікавляться джерела середнього розміру (41,1%), а найменше – дуже великі (7,1%). Увага з боку маленьких ЗМІ складає 32,1%, а великих – 19,6%.



Тональність публікацій про «Rocket» за медіахолдингами, шт


Дані свідчать про те, що статті, повністю присвячені сервісу «Rocket», носять тільки нейтральний характер: «Телерадіокомпанія Люкс» – 2 згадки та «Медіа Холдинг Вести Україна» – 1 згадка.



Розмір джерел, які пишуть про «Bolt Food», %


Найбільше, майже порівну, про сервіс «Bolt Food» пишуть маленькі (37,5%) та джерела середнього розміру (34,4%), менше – великі (21,9%), а найменше – дуже великі (6,3%).


Джерела, що належать до великих українських медіахолдингів, протягом березня-квітня не висвітлювали події, пов’язані з компанією «Bolt Food».


НЕГАТИВ


ТОП-5 сюжетів у ЗМІ у негативній тональності про служби доставки їжі:


Затримання велокур’єра «Glovo», який викручував лампочки у під’їздах

Погоня за кур’єром «Rocket» на Дніпровській набережній

Дорожньо-транспортна пригода на Гаванському мості за участі кур’єра «Glovo»

Затримання патрульною поліцією кур’єра «Bolt Food»

Огляд новин у світі. Акція протесту кур’єрів/ок служб доставок їжі у Грузії


Із наведеного ТОПу можна зробити висновок, що найбільше сюжетів у негативній тональності стосується ДТП за участю кур’єрів/ок та порушень ними правил дорожнього руху – 3 сюжети з 5-ти. Кур’єри/ки сервісу «Glovo» відзначилися у 2 сюжетах у негативній тональності, один із яких був присвячений ДТП, а інший – хуліганству. Завершує ТОП сюжет, частково присвячений акції протесту кур’єрів/ок у Грузії, де згадується «Glovo» та місцеві служби доставок їжі.


Аналітику було підготовлено в системі медіа-моніторингу та контент-аналізу «Semantrum».


Ви можете безкоштовно перевірити медіапортрет Вашої компанії, бренду чи особи за посиланням.


bottom of page